Потенціал Первомайська: шанс статусу «Златопіль»

Мешканці Первомайська проголосували за нову назву міста

Мешканці Первомайська вирішили змінити назву свого міста на Златопіль. Про це повідомив мер Первомайська Микола Бакшеєв.

На засіданні топонімічної комісії в міській раді підвели підсумки голосування щодо перейменування. Процедура тривала 10 днів і проходила як онлайн, так і в ЦНАП, де волонтери допомагали мешканцям голосувати на електронній платформі. Також у громадах були встановлені намети для зручності виборців.

У голосуванні взяли участь 911 осіб, і результатом стала вибір нової назви Златопіль, яка отримала більшість голосів.

Результати голосування:

Златопіль — 425 голосів

Звітяжин — 259 голосів

Янголів — 227 голосів

Топонімічна комісія складе протокол і передасть його до Верховної Ради України для подальшого розгляду та прийняття рішення про перейменування.

Процес зміни назви Первомайська розпочався з початку 2023 року. Раніше громада вже проводила голосування, в якому перемогло найменування Добродар. Проте на сесіях міської ради рішення про перейменування не набирало необхідної кількості голосів депутатів. Дата останнього голосування та історія спроб змінити назву міста описані в нашому матеріалі.

Первомайськ — місто у Лозівському районі Харківської області. До війни тут проживало близько 28,5 тисяч осіб. Місто було засноване в 1869 році як залізнична станція Олексіївка, пізніше Лихачово, а в 1952 році перейменоване в Первомайськ. У 1991 році воно отримало статус міста і з того часу зберігає його до сьогодні.