Проживання у Чехії: довгострокова віза для українців

Чеський уряд продовжив тимчасовий захист українцям

Чеський уряд затвердив зміни до законопроекту Lex Ukrajina, який стосується перебування українських біженців в країні. Згідно з цими змінами, тимчасовий захист українців буде продовжений на ще один рік, до березня 2026 року. Також українцям запропонували можливість перейти на довгострокове проживання на п’ять років.

«Довгострокове проживання не замінює тимчасовий захист, але пропонує альтернативу для тих, хто бажає проживати у Чехії тривалий час і відповідати умовам, які зазвичай повинен виконати іноземець, щоб отримати тут стандартне дозвіл на проживання», — підкреслив віце-прем’єр-міністр Властиміл Валек.

Умови для довгострокового проживання в Чехії для українців

Для отримання дозволу на довгострокове проживання українцям потрібно мати безперервне перебування в Чехії з тимчасовим захистом протягом двох років, дійсний паспорт, відсутність проблем з законом, наявність роботи і економічна самодостатність (не отримувати гуманітарної допомоги), зареєстроване місце проживання і діти відповідного віку, які ходять до школи.

Можливість отримати допомогу від Чехії українським біженцям

Українським біженцям, які мають статус тимчасового захисту, також буде надана можливість отримати допомогу від Чехії для повернення на батьківщину, зокрема, вони отримають спеціальний медичний транспорт.