Укріплення оборонних споруд Харківської області: нові підходи та ризики корупції

Будівництво оборонних споруд в Харківській області

На прес-конференції начальник Харківського обласного військового адміністративного управління (ХОВА) Олег Синегубов заявив, що більше 27 компаній залучені до будівництва оборонних споруд в Харківській області.

Відповідаючи на питання про можливі корупційні ризики, Синегубов відзначив, що доступ до інформації про закупівлю матеріалів для будівництва оборонних споруд обмежений.

«Це кількість компаній буде лише зростати. Чи існують тут корупційні ризики? Звичайно, так. У нас є приклад, коли ми вже розірвали контракт з підозрілою компанією, яка не виконує офіційні угоди щодо техніки і якості, які були задекларовані. Цей приклад буде розглянутий в групі «Прозорість і відповідальність», де буде освітлено чому, що, як. Тому що, щоб все було відносно прозоро, чому я кажу відносно, тому що, дійсно, ця інформація під певним грифом», — сказав Синегубов.

Він підкреслив, що всі проекти реалізуються залученням військових, на першій лінії оборони — під наглядом Державної спеціальної служби транспорту.

«Фактично військові вже коригують ці проекти на місцях, так як одні говорять: «Ні, нам трохи вище потрібно. Давайте на 2 метри правіше, на 2 метри лівіше». Тобто тут йде постійна комунікація», — розповів Синегубов.

Щодо розголошення кошторисів, то, за словами начальника ХОВА, вони будуть опубліковані пізніше.

«Проекти є абсолютно типовими, відрізняється лише кількість метрів ходу сполучення. Все інше, скільки там буде, наприклад, споруд для ведення вогню, або бункерів, вони всі є абсолютно типовими. Ці витрати, звичайно, будуть опубліковані потім. Усі правоохоронні органи з усіма абревіатурами, які в принципі існують у нашій державі і не лише в нашій, повірте, слідкують за цим. І ми надаємо їм відповідні копії, просто томи документів, включаючи на підрядні організації», — заверив Синегубов.

Терміни, коли фортифікації повинні бути побудовані, а також їх обсяги та ступінь готовності начальник ХОВА не назвав. Він лише відзначив, що роботи такого масштабу в регіоні ще не виконувались, і вони йдуть за планом. До кінця 2022 року, за словами Синегубова, на оборонні споруди з бюджету області виділено 100 мільйонів гривень і ще 200 — з державного.