Конфлікт Макрона і Штольца: шкода для України

Президент Франції та канцлер Німеччини: конфлікт або згода?

Президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц не мають хороших відносин між собою, що може завдати шкоди Україні. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Макрон на паризькому саміті європейських лідерів закликав збільшити допомогу Україні, а ідея французького лідера про можливе розміщення західних військ в Україні суперечить бажанням канцеляріі Шольца.

ЗМІ стверджують, що виступ Макрона сильно вразив Шольца. Зокрема, французький лідер у своїй промові згадав союзників, які пропонували Україні лише «шоломи та спальні мішки», намекаючи на Німеччину.

Макрон бачить Шольца як лідера без сміливості та амбіцій, який не може думати далеко на майбутнє, пише агентство, посилаючись на думку французького посадовця.

Близькі помічники канцлера також визнають, що вони не ладять. Німецька сторона сприймає Макрона як монархічну фігуру, яка може вносити великі ідеї, але не реалізовувати їх.

Конфлікт між європейськими лідерами відбувається в складний для України момент, відзначають ЗМІ.

Тим не менше, представник уряду Німеччини заявив виданню, що розбіжності виникли не між Макроном і Шольцом, а між президентом Франції та більш широкою групою, яка вважала його коментарі невірними.

«Незважаючи на це, і незважаючи на те, що Шольц та Макрон дуже різні, вони добре ладять та довіряють одне одному,» — заверив посадовець.