Улитка як дзеркало душі: нова виставка Оксани Церковної в Одесі

Художниця Оксана Церковна

представила свій новий виставковий проект «Стан: вулиток» у Музеї образотворчого мистецтва імені Олександра Білого в Чорноморську (вулиця Паркова, 8). Експозиція, що включає ляльки з колекції Олени і Сергія Філіпових, відкриває перед глядачами не дитячі іграшки, а глибокий і зрілий погляд на складнощі людського існування.

Сучасний досвід

Проект представляє образи, які є відображенням сучасного людського досвіду — почуття ізоляції та закритості, одночасно потрясаючої вразливості. Раковина вулитки тут символізує життєві труднощі і думки, які постійно впливають на наше емоційне благополуччя.

Символ відродження

У давньому Єгипті вулитка була символом вічності і плодючості, а її виток — лабіринту, складності і загадки. У середні віки її асоціювали з гріхом і лінощами. В Ренесансі вулитки стали символом чистоти і непорочності, а в протестантських традиціях — скромності. Можливість приховатися в раковині і вiдродитися з приходом весни або після засухи зробила вулитку символом вiдродження.

Запрошення до роздумів

Ця виставка запрошує відвідувачів поглибитися у роздуми про те, як наше оточення і внутрішній світ взаємодіють і формують наші переживання.