У Раді створені нові комісії з контролю за витратами та надання допомоги

Після 24 лютого 2022 року Верховна Рада України створила 22 тимчасові слідчі та спеціальні комісії (ТСК), спрямовані на контроль за заходами західної допомоги, порушеннями при мобілізації та витратами бюджетних коштів на фортефікацію. Про це повідомляє матеріал Руху ЧЕСНО.

Активність депутатів IX скликання

Протягом діяльності Верховної Ради IX скликання депутати створили 46 тимчасових слідчих та спеціальних комісій, а після російської агресії активність у формуванні ТСК значно збільшилась. Більшість комісій були пов’язані з питаннями війни, моніторингом міжнародної допомоги та розслідуванням порушень у різних сферах.

Конфлікти та зловживання

Протягом цього періоду деякі депутати створили власні комісії, де виникали випадки зловживань повноваженнями та навіть конфліктів. Особливо виділялась лісна ТСК колишнього народного депутата Миколи Тищенка та ТСК по колл-центрам його колеги Олександра Куницького.

Громадське обговорення та виключення зі складу

Наприкінці травня 2024 року після російської атаки на Харківщину у Раді з’явилась ТСК для аналізу витрат бюджету на фортефікацію та дрони. Після громадського тиску один з народних обранців був виключений зі складу ТСК, але інший продовжує діяти в робочій групі.