Унікальний золотий пояс зі стародавнього міста Ани в Карському музеї

Золотий пояс з давнього міста Ані в Туреччині

У Карському археологічному та етнографічному музеї експонується золотий пояс вагою 432 грами, виявлений 22 роки тому під час археологічних розкопок у давньому місті Ані. Ані, відоме як «Місто 1001 церкви» та «Місто сорока воріт», займає важливе місце в списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та є символом культурного різноманіття в Карсі, Туреччина. Воно було важливим культурним, торговельним та релігійним центром в середні віки, особливо процвітаючи в X-XIII століттях.

Історія та деталі золотого пояса

Золотий пояс складається з трьох компонентів: поясної пластини, пряжки та петлі. Він виготовлений з золота та прикрашений фігурками. Пряжка пояса має восьмикутну конструкцію, а краї прикрашені технікою сават, давнім мистецтвом інкрустації золотом та сріблом, яке походить з Дагестану. Поясна пластина має довжину 25 см і ширину 2,5 см, а на кінці зображена людська голова.

Значущість артефакту для регіону

Хакім Аслан, виконуючий обов’язки директора Карського археологічного та етнографічного музею, підкреслив важливість цього артефакту, акцентуючи увагу на його значущості для розуміння історії та культурного розвитку регіону. Розкопки в місті Ані почалися ще в кінці XIX століття під керівництвом російського археолога Миколи Марра, а пізніше їх продовжили турецькі вчені.

Особливо цікавим є той факт, що на пряжці пояса та на людській фігурі зображено третє око і написано слово «lisa», що у перекладі означає «власник». Це слово використовувалося для позначення удачі та процвітання для власника на керамічних виробах того часу.